Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 30 juni 2013

Jordgubbsmarmelad med mynta

Gjorde en grymt god jordgubbsmarmelad förra veckan. Några myntablad från balkongodlingen satte fin smak. Annars har jag inte ätit så mycket jordgubbar i år. Får nog ändra på det nu på semestern...

Jordgubbsmarmelad med mynta
1 kg jordgubbar
1 kg syltsocker
saft och skal av en citron
15 myntablad
  • Skölj, snoppa och kvarta jordgubbarna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull.
  • Tillsätt socker. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Rör och stöt/mosa bären då och då med en potatisstöt.
  • Tillsätt strimlade myntablad samt saft och skal från citronen. Koka upp och skumma.
  • Häll sylten på rena burkar. Förvara sylten kallt och mörkt. 




fredag 28 juni 2013

Ugnsbakad citronlax med Färskpotatissallad

Nu när min dator inte fungerar nåt vidare försöker jag mig på ett inlägg via telefonen. Inte några större utsvävningar, bara ett gott recept på Ugnsbakad Citronlax med Färskpotatissallad. Om du kokar färskpotatis, koka mycket! Lite kalla färskpotatisar är gott till mycket: på smörgås, i sallad eller potatissallad.
Lägg fyra portionssbitar med färsk lax i en skål och pressa saften från en citron över.

Skär kall kokt färskpotatis i bitar (ca 0,5 kg okokt). Skala, kärna ur och skär ett halvt äpple i bitar. Strimla en bit purjolök. Blanda med 3 dl gräddfil och en klutt vardera av majonnäs, dijonsenap och bostongurka. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med rikligt av citronpeppar och lite 7flingsalt. Ringla över lite olivolja eller rapsolja med smak av krondill om du råkar ha det hemma. Kör på 200 grader i ca 10 minuter.
Ät och njut!! Potatissalladen blir inte sämre av att stå till sig ett dygn.



tisdag 18 juni 2013

Sommaren har bara börjat

Midsommar närmar sig och jag kanske skulle tipsa om lite trevligheter att duka fram till midsommarbuffén. Men nä, jag har knappt hunnit tänka på själva midsommarfirandet ännu. Bara att vi ska åka till sommarstugan och fira med delar av familjen. Lite tradition. Säkert kommer vi att äta massa gott men vet inte ännu vad. Skulle vilja förbereda något men tyvärr finns inte så mycket tid till det. Ser på statistiken att det söks febrilt på midsommarmat: Ugnsbakad färskpotatis och Laxtårtan finns med på topplistan efter mest sökta recept. Kanske slänger jag ihop en väldigt snabb och god Glassmarängtårta som jag gjort några gånger förut.

Men man behöver faktiskt inte "schåsa" upp varje högtid. Det viktigaste är att vara långledig och få umgås med dem man tycker om. Och åker man till skåneland behöver man aldrig oroa sig för att gå hungrig. Det där löser sig!



I går var jag ute och käkade med en kollega och en fd kollega. Vi satt i kvällssolen på en uteservering på en kvarterskrog i Kålltorp, Michelangelos. Åt tapas, drack rosévin och tillslut en kaffedrink för att värma oss när solen började försvinna bakom hustaken. Vilken härlig kväll. Tyvärr får man inte så många sådana per sommar så vi njöt i fulla drag.

Frida och Ida

Tapas

Ännu mera tapas

Nä, nu ska jag surfa runt bland mina kollegor och hitta lite inspiration inför kommande helg. Lämna gärna ett avtryck med ett buffétips till mig och mina läsare.

söndag 16 juni 2013

Sprattlande färsk fisk på tallriken

I fredags drog vi till Resö för att tillbringa helgen i Johans föräldrars husvagn. En helt underbar camping och nu på försäsongen är det väldigt lugnt. Tyvärr var ju inte vädret lika fint som det varit den senaste tiden så det blev varken premiärdopp eller premiäranvändning av min nya bikini.

Lite blåsigt, solen tittade fram ibland, fin kväll, störtskur hela natten lång....ja, vi hade lite av varje. Oliver stortrivdes och grävde i sanden, plaskade med vatten, samlade stenar, gungade och busade med kusinerna. 


Upptäcktsfärd till bryggan

Lupinerna blommar

I dag tog vi en tur i båten. Premiär för Oliver och han verkade tycka att det var kul. Satt stilla i båten och tittade på fåglar, vattnet, de stora stenarna (klipporna) och verkade tycka att det var ganska gött!

Klädd för den stora vattenpölen

Molnigt och lite småblåsigt

Både jag och Oliver trivdes på havet

Kaptenen blev lite blöt...

Inte svårt att sysselsätta sig på campingen

Väldigt fin lördagskväll (innan det kom en störtskur som varade hela natten)

Självklart åt vi en massa god mat. Finns inte så mycket butiker i närheten så det gäller att inhandla hela helgens mat innan. Men ibland dyker Johans morfar upp med lite nyfångad fisk. Dessutom filead och klar. I går fick vi torsk och i dag fick vi makrill.

Torsken stekte Johan i smör sådär perfekt så den skivade sig. Till det hade vi färskpotatis, kokta rödbetor och skirat smör. Makrillfileérna stekte vi på skinnsidan tills den var helt genomstekt. Serverade med pressad citron och lite rester av potatissallad, rödbetor mm.

Sprattlande färsk torsk

Makrill hör till

I går kväll grillade vi såklart. Helgrillad fläskfilé med färskpotatissallad (färskpotatis, pressad citronjuice, olivolja, fetaost, pärltomater och purjolök). Till det en rejäl klick tzatziki.


Ja, det var den helgen det. Så härligt att bara skrota runt på campingen oavsett väder. Inte bry sig om mycket mer än att göra mat då och då. Osminkad och håret på trekvart. Ny vecka. Kortvecka som avslutas med midsommar. Då är det nya äventyr...

torsdag 13 juni 2013

Pain Chocolat avslutade brunchen

Jag nämnde ju i förbifarten brunchen som vi startade pappas födelsedag med i helgen. Han visste ingenting så när han kom till lillebror i Helsingborg och hela familjen var samlad blev han paff, stum, rörd och glad.

Vi korkade upp den stora Champagneflaskan, skålade och högg sedan in på en brunch som vi förberett. Framdukat var frukt, smoothie, juice, kaffe, prinskorv, köttbullar, amerikanska pannkakor, lönnsirap, surdegsbröd, ägg, ost, skinka, röror, brieost.... Ja, det var ingen som var hungrig efter den frukosten!

Inte varje söndag man börjar med skumpa och jordgubbar

Brieost, ännu mera jordgubbar och kiwi

Ett gigantiskt och väldigt gott surdegsbröd från ett bageri i närheten

Ananas, melon, tomat, röror....

Smoothie

Mamma och pappa

Fullt på tallriken
Som en lite söt avslutning till kaffet hade jag gjort Pain Chocolat. Väldigt goda och enkla att göra med få ingredienser. Hittade receptet i ett litet hörn av senaste numret av tidningen Buffé. Kommer nog göra igen och variera fyllningen. Kanske vit choklad, bär, mandelmassa eller annan smaksatt choklad. Yammi!

Pain Chocolat 8st
1 rulle smördeg
100 g choklad med apelsinsmak
1 ägg
mandelspån
  • Rulla ut smördegen och dela upp den i 8 bitar.
  • Lägg choklad i kortändan på varje bit (lägg inte för långt ut). Rulla ihop och lägg på en bakplåtsklädd plåt med skarven nedåt.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Ät ljumna!

Få ingredienser

Pain Chocolat

Det fina vädret har nu blåst bort och ersatts av vanligt svenskt sommarväder - regn och blåst. Bitter? Ja, faktiskt lite. För jag är ledig i morgon och ska tillbringa helgen i husvagn. Så typiskt när jag känner att detta var första tillfället att verkligen njuta av det fina vädret, kanske sola och kanske ta årets första dopp. Väskorna är packade med allt från bikini till regnkläder. Vi får väl se vad det blir för väder. Mysigt ska det bli i alla fall!

tisdag 11 juni 2013

Utflyktsmål i Halland

I dag har jag varit på roadtrip med en kollega och en kund för att besöka Wapnö Gård som ligger utanför Halmstad. 1200 kor som mjölkas i en karusell, går ut och in som de vill (på sommarhalvåret) och äter bra mat. Mjölken som mjölkas självrinner i ledningar direkt in i mejeriet där den förädlas och paketeras. Förutom att sälja mjölken som den är gör de fil, yoghurt, hårdost, färskost, smör mm. De använder bara mjölk från gården och kallar alla produkter "härproducerade".

Glada kor åker karusell
Jag skulle kunna berätta mycket om gården, produktionen, miljö- och helhetstänket men jag tycket att ni ska ta att göra ett besök där om ni har vägarna förbi. De anordnar många mässor, har en gårdsbutik, rundvandringar med fönster att titta in i stall på mjölkkor och kalvar. Omgivningen är fantastisk med gamla fina byggnader  och vältrimmad trädgård. Vi bjöds på lunch i restaurangen i fantastisk slottsmiljö och kaffet tog vi i solen på terassen.

En kopp kaffe på altanen med utsikt över trädgård och åkrar

Slott, restaurang och kontor

Det finns även hotell på gården som främst utnyttjas av konferensgäster

Gårsdmjölk
På väg hemåt körde vi Hallands Kustväg (så vackert en sommardag som i dag!!) och stannade till på Möllegård för att smaka på Riccardo´s berömda glass. Har hört talas om den ett antal gånger men vi har aldrig haft vägarna förbi. Då de nämnde på Wapnö att de levererade mjölk och grädde dit kändes det självklart att åka förbi. Så många goda smaker att det var svårt att välja. Det blev sötlakrits och rabarber. Så gott! Perfekt len och krämig och mycket smak!

Len och krämig glass

Glassbar
Ja, det är både kul och givande att bli utsläppt från kontoret i bland. Har ju nöjet att jobba med mitt stora intresse - mat! Så både nytta och nöje idag! Och lite tips till er vart ni kan åka på utflykt i sommar.

måndag 10 juni 2013

Pappas dag

I helgen fyllde min pappa 65 år. Det firade vi med en överraskningsdag för honom i Helsingborg och Helsingör. Vi samlades, hela familjen, hos min yngsta lillebror på Brunch (mer om det sen). Mätta och belåtna gav vi oss ut på stan och tog färjan över till Helsingör. Det tar ju bara 20 minuter så det är knappt man hinner dricka upp en öl.

Hela familjen (exkl respektive och barn)

Tura med Tuborg (gillar retro-kapsylen)
Vi besökte Kroborgs slott. Strosade runt, lät barnen springa runt lite och hittade en mysigt fik med gott kaffe där vi vilade benen lite. Vi hade fantastiskt tur med vädret, lite sol, lite moln och lagom varmt.

Kronborg slott
Grabbar spekulerar
Kollade in det mesta....
En god kopp kaffe

Favoritmorfar
På seneftermiddagen, när vi var tillbaka i Helsingborg, hade vi bokat bord på Kitchen & Table. En relativt nytt restaurangkoncept som Marcus Samuelsson har varit med att ta fram tillsammans med Clarion Hotel. Det finns på ett par platser i Sverige och kommer inom en snar framtid öppnas i fler städer i Sverige och Norge.

Tanken är att mixa det Skandinaviska köket med internationella smaker och av det vi åt tycker jag att de har lyckats riktigt bra! Jag åt Southern Crispy belly pork - en långbakad grissida med BBQ sås och en gryta med chorizo, bönor och sötpotatis. Ljuvligt gott!

Southern Crispy Pork Belly

Oliver trivdes ganska bra på restaurangen

Pappas Gös med svamp, rökt sidfläsk, miso, musselchowder och tomat

Johans Jerk Caesar med kyckling och stekt ägg

Långbakad grissida...

...med god gryta med chorizo, sötpotatis och bönor

Tack familjen för en härlig dag. Det blev så bra och pappa blev så gla´!! :)

fredag 7 juni 2013

En ny god lokalproducerad öl

I kväll blev det hemmaburgare till fredagsmyset. Köpte faktiskt de där färdigpressade färska burgarna på ICA. 29:- för 4 st burgare denna veckan. Höll ihop fint men tappade mycket vätska och blev lite ovala när man stekte dem. Glazade med lite BBQ sås. Saftiga och goda. Lite fint strimlad färsk vitkål, skivad tomat, citronmarinerad rödlök och sås på grekisk yoghurt, philadelphia (lika delar), en "klutt" majonäs och mixad soltorkad tomat. Blev en riktigt god burgare!

Burgarna sköljde vi ner med en ny lokalproducerad öl - Electric Nurse, som bryggs av Dugges Ale- & Porterbryggeri. Receptet till detta fruktiga och törstsläckande öl är skapat av Peter och Ida.  När jag läste lite mer om företaget visade det sig att Peter är son till Mikael "Dugge" Engström. Namnet kommer från deras yrken - elektiker och sjuksköterska. 19,90 kostar den och ny denna veckan på Systembolaget.

Kommer framöver att hålla utkik efter fler av deras öl på krogen och på Systembolagets hyllor.


torsdag 6 juni 2013

Grattis Sverige

(det låter som en Dressmanreklam i mitt huvud när jag skriver det)

Hurra Hurra Hurra, får vårt fina land! Sverige har verkligen visat sig från sin bästa sida idag. Sol och klarblå himmel. Vi har firat dagen med att grilla korv och fika med vänner på vår innergård. Ja, vi åt tillsammans och sen sprang vi mest efter våra barn som ville leka åt olika håll. De har fortfarande inte fattat det där med att leka tillsammans.

Johan och Oliver grillade korvar i massor

Gott både för vuxna och barn

Sandlådelek för Louise och Nils

Oliver var väldigt avis på Emmas nya åk

Till fika hade jag gjort Rulltårtsbakelser med rabarber och jordgubbar. Då en i gänget är glutenintolerant gjorde jag något som passade oss alla. Hittade ett recept på tårtbotten gjord på potatismjöl som jag gjorde om till rulltårtsbotten. Mellan och ovanpå hade jag grädde med färskost och rabarber.


Rulltårtsbakelse med rabarber och jordgubbar (glutenfri)
4ägg
2dl socker
2dl potatismjöl
1,5tsk bakpulver
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Sikta ner potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter.
  • Låt svalna och stjälp upp på galler eller bakplåtspapper.

Rabarbergrädde
5 dl vispgrädde
200 g philadelphia
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
  • Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form.
  • Blanda socker och potatismjöl. Strö blandningen över rabarbern. Grädda rabarbern i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Låt rabarbern svalna helt. Gör gärna botten och rabarbern klar dagen innan.
  • Vispa grädden, inte för hårt. Blanda ner philadelphiaost och  rabarber. Vispa ihop. 
  • Bred ut hälften av grädden på botten och rulla försiktigt ihop med hjälp av bakplåtspappret som ligger under. Förvara i kylen till servering. 
  • Skär i tjocka skivor och lägg på ett serveringsfat. Klicka på lite lagom med grädde och dekorera med färska jordgubbar.