Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 25 februari 2014

Stekt torsk med dill- och gurkyoghurt

Nu kör vi matkasse igen. En kasse räcker nästan två veckor för oss. Man är inte hemma alla kvällar, orkar inte laga mat alla kvällar och sen kommer en helg som man kanske vill laga lite annat under.

Denna gången testar vi en matkasse från Mathem. Vi testade även deras barnkasse för några veckor sedan. Det jag gillar med matkasse-konceptet är när man blir överraskad av smaker, kombinationer och rätter. Om man jämför Mathem med Linas, som vi testade för ett tag sedan, så var Linas mer spännande. Mathems barnkasse var väldigt basic och den vanliga kassen känns lite mer spännande. I Linas kasse var de flesta huvudkomponenter frysta medan de är färska i Mathems. För och nackdelar då hållbarheten blir kortare och det krävs mer planering.

Ikväll åt vi första rätten från Mathemskassen - Stekt torsk med dill- och grukyoghurt. Enkelt och gott! Vi är faktiskt ganska dåliga på att äta fisk men äter det gärna. Johan är inte så förtjust i att det är ärtor som tillbehör till mycket medan jag gillar det. Oliver är överdrivet petig i maten just nu och äter helst bara korv. Tycka vad man vill om korv men "bara ungen äter"!!


Stekt torsk med dill- och gurkyoghurt 4 port
150g torsk per person
kokt potatis
gröna ärtor
citronklyftor

Dill- och gurkyoghurt
2,5 dl matyoghurt
1/2 gurka
1/2 kruka dill
1 msk citronsaft
salt och peppar
  • Börja med såsen så den får stå och gotta till sig lite. Hacka dill, skala och tärna gurka. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  • Skala och koka potatis.
  • Koka ärtorna i saltat vatten.
  • Stek torskfilén i smör. Krydda med salt och peppar (ev citronpeppar)


måndag 24 februari 2014

Linsgryta med Saffran

Köpte på mig några kuvert med saffran inför jul som jag inte gjort åt så när Amy (Amy´s Piece of cake)  la ut en Linsgryta med saffran i på Instagram blev jag helt klart sugen på att testa. Amy hade linser och kikärtor i men för att mina grabbar över huvud taget skulle smaka bytte jag ut kikärtorna mot rotfrukter. Gryta eller soppa beror på hur mycket vätska man har i. Dessutom suger både linser och rotfrukter åt sig vätska så min blev men som en gryta. Tillsätt ytterligare 5 dl vatten så blir det soppa. Gjorde min gryta ganska mild men går ju att hetta till med chili eller cayennepeppar efter tycke och smak. Saffran gav både fin färg och god smak.



Linsgryta med saffran ca 6 port
2 msk olja
1 gul lök, hackad
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor, rivna
1 pkt (0,5g) saffran
6 st potatisar
2 st morötter
1 bit rotselleri
2 dl röda linser
1 burk krossade tomater (400 g)
ca 1 l vatten (justera vattenmängden beroende på hur tjock/lös soppa som önskas)
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och svartpeppar
  • Hetta upp olja i en gryta och stek lök och spiskummin i ca 2 min. 
  • Tillsätt vitlök, saffran och stek ytterligare i ca 1-2 min.
  • Tillsätt de övriga ingredienser till grytan/soppan och låt koka i ca 20 minuter, eller tills rotfrukterna och linserna är mjuka. 
  • Smaka av med salt och peppar.

lördag 22 februari 2014

Rabarberpaj (LCHF)

Som ni vet är jag ingen diet-människa. Jag tror på att äta gott och bra, inte äta mer än vad man förbrukar och röra på sig. Men jag är nyfiken och testar gärna recept oavsett vilken bokstavskombination det har. Som när jag på Alla hjärtans dag gjorde rabarberpaj i kärleksfulla portionsformar och googlade på recept och hittade ett som "råkade" vara LCHF. Det lät gott då det var ett täcke över rabarbern med mandelmjöl och smör. Väl värt att testa. Tyvärr var den lite för lite söt men det går ju att ändra på. Jag hade Stevia strö men det går lika bra med vanligt strösocker. Vaniljsåsen till är så enkel att göra och mycket godare än köpt vaniljvisp.


Rabarberpaj 2 portioner
ca 150 g Rabarber i bitar
2 msk stevia strö eller vanligt strösocker
40 g smör
75 g mandelmjöl
  • Täck botten på portionsformarna med rabarber. Strö över stevia eller strösocker.
  • Smält smöret och blanda med mandelmjölet. Fördela blandningen över rabarbern.
  • Grädda på 175 grader i ca 20 minuter.
Vaniljsås 2 portioner
1 äggula
1 msk florsocker1
1 dl vispgrädde
  • Blanda äggulor och socker. Vispa fluffigt med elvisp. 
  • Vispa grädden fluffig i en annan bunke. 
  • Rör i hop grädden med äggblandningen till en luftig kräm.

Annars är det väldigt skönt med helg. Vi är lite småhängiga alla tre men har ändå haft en trevlig eftermiddag på stan. Vi mötte upp min syster och käkade lunch och fikade med henne. Trots många lunchställen och fik i denna staden så vet man aldrig vart man ska gå. Blir ju inte lättare då man har en 2,5-åring att ta hänsyn till. Vi hamnade på en för mig okänd indisk restaurang på en lugnare gata i centrum. Lugnt och skönt och god mat. Efter det blev vi kaffesugna och hamnade på Kanolds Café vid Grönsakstorget. Herregud, så mycket gott de hade att erbjuda till kaffet! Lugnt och mysigt även där trots lite mer folk.

Nu har vi landat i soffan efter lite mat och inväntar sista delfinalen av Melodifestivalen. Måtte den ha nåt bra att erbjuda för de andra delfinalerna har minsann inte varit någon höjdare tycker jag. Trevlig kväll!

onsdag 19 februari 2014

Två sorters drömmar

Ja, nu kanske ni tror att det ska handla om de drömmar jag har i livet. Visst är det många men jag har nog det mesta jag behöver ändå. Visst hade man gärna befunnit sig på en varmare plats vissa dagar och ofta önskar man ju att helgerna vore lite längre och ett stort hus med en trädgård är nog det jag drömmer om mest.

Men nu ska det handla om andra drömmar. De underbara småkakorna Drömmar. För på vår senaste matbloggsträff bjöd Charlotta (Matrepubliken) på drömmar smaksatta med rosenvatte. Det var då jag kom på att jag ju köpte en flaska rosenvatten för ett tag sedan som står obruten i skafferiet. Sen såg jag att Helena (Bara en kaka till) hade bakat drömmar med smak av Lakrits. Så jag gjorde en deg, delade den på mitten och smaksatte. Och smak blev det. Kanske lite speciella smaker men jag gillar dem. I morgon blir det torsdagsfika på jobbet med Drömmar med smak av Lakrits.

Rosendrömmar
Drömmar ca 50 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja av neutral smak, tex matolja eller rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
ca 4 dl vetemjöl

1 tsk rosenvatten
2 tsk lakritspulver
  • Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. 
  • Rör ner olja, lite i taget.
  • Blanda vetemjöl med hjorthornsalt och rör ner i degen. 
  • Dela degen på mitten. Smaksätt hälften med rosenvatten och andra hälften med lakritspulver. 
  • Rulla bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. 
  • Grädda i ca 20 minuter på 150 grader. 

Lakritsdrömmar

måndag 17 februari 2014

Zucchiniplättar

Meatless monday? Nä, det blev en bit kassler ikväll. Har fortfarande ett par rätter kvar från senaste matkassen från Mathem. Smördegsinbakad kassler med sallad. Väldigt lättlagat och gott! Inget som jag skulle komma på själv.

För ett par veckor sedan gjorde jag dessa goda Zucchiniplättar. Amy hade inspirerat mig på Instagram och då jag hade en zucchini i kylen som det inte fanns några planer för gjorde jag slag i sak. Amy gjorde sina utan ägg men jag tyckte att de blev så platta, tråkiga och höll formen dåligt så jag tillsatte ett ägg. Blev fluffigare och matigare. Kryddade med dill och citronskal istället för basilika eller koriander som Amy. Plättarna serverade jag med rivna rotfrukter, bulgur och yoghurtsås smaksatt med citron och vitlök..

Zucchiniplättar
1 Zucchini
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
hackad chili efter tycke och smak
2-3 msk majsmjöl
2 msk potatismjöl
1 msk hackad dill
1 tsk finrivet citronskal
1 ägg
salt och svartpeppar, smaka av med
olivolja att steka plättarna i
  • Riv zucchinin grovt. Pressa ut så mycket vatten som går.
  • Hacka lök och vitlök fint.
  • Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål och forma till plättar.
  • Hetta upp olja i en plättlagg eller stekpanna  och stek zucchiniplättarna tills de är gyllene på båda sidorna.
grönt är skönt

söndag 16 februari 2014

Krämig Kycklinglasagne

Tur att det finns så mycket annat kul att prata om nuförtiden så man slipper prata om vädret. Blåser och regnar. Mörkare än på länge. Känner att jag verkligen skulle behöva lite solljus. Bara att försöka blända sig i de guldmedaljer som kammats hem i helgen. Snacka om gåshud och att tårarna är nära. Imponerande!

Något annat som man kan blända sig i i helgen är Kärlek. För i fredags var det ju Alla hjärtans dag. Johan hade lagt en liten chokladbit och en kärleksfull lapp på min plats vid köksbordet. på morgonen. När han kom från jobbet hade han köpt både blommor och present. Många tycker att det kan lite onödigt med en dag då blomsteraffärerna säljer blommor till överpris men jag tycker det är lite gulligt.

Fina blommor på Alla Hjärtans dag

I matväg blev det inte över-festligt i fredags. Men lite vin till maten och lite dessert. Sen gick jag och la mig tidigt för att gå upp vråltidigt och jobba på lördagen. Sen skulle jag/vi komma på vad vi skulle äta på kvällen och kom inte på något kul. Johan föreslog lasagne men vi hade ätit köttfärs på fredagen så det kändes lite kaka på kaka. Jag slängde ut en fråga på Facebook och fick många trevliga förslag. Tillslut bestämde jag att det fick bli kycklinglasagne. Krämig, god och ganska enkel att slänga ihop då det är färdiggrillad kyckling i.


Krämig kycklinglasagne

Krämig Kycklinglasagne
1 grillad kyckling
2 gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
0,5 grön zucchini
200 g champinjoner
1 röd paprika
100 g färsk spenat
2,5 dl creme fraiche
färsk timjan
salt och peppar
1 pkt färska lasagneplatter
bechamelsås
2 dl riven ost
  • Pilla ut allt kött ur kycklingen och lägg i en bunke. 
  • Skala och hacka lök, vitlök, zucchini, paprika och champinjoner. Strimla spenaten. Fräs allt i smör i en stekpanna så det blir mjukt och fint. Krydda med salt och peppar.
  • Blanda grönsakerna med kyckling, creme fraiche och hackad färsk timjan.
  • Gör en béchamelsås på ca 4 dl standardmjölk. Torr lasagne är sällan gott!
  • Varva kycklingröra och lasagneplattor. Toppa med béchamelsås och riven ost.
  • Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter. Låt stå 10 minuter före servering och servera med sallad. 

Det kan vara så att jag gjort denna lasagnen förut. I alla fall något liknande.  Har för mig att det Jamie Olivers recept då men denna gånger var det Husmorsorna som inspirerade. Såå god i alla fall och tål att göras fler gånger. Min matglade kusin Nils tipsade om "sin" kycklinglasagne som han brukar göra med bacon, tomatpuré och sambal mm. Låter väldigt gott det med och kanske testar det nästa gång.

torsdag 13 februari 2014

Lakritskladdkaka och matbloggsträff

 I går var jag på en sån där trevlig matbloggsträff igen. Denna gången var vi hos Rebecka i hennes och sambons nya fina lägenhet. Tror vi var 13 stycken denna gången. Varmt, trångt, högljutt och trevligt. Och självklart en massa gott som dukades fram. Som vanligt allt vegetariskt och denna gången även på önskan glutenfritt. En utmaning för många men sånt gillar vi.

Kö till alla godsaker
Knäckebröd, bröd, rostad sötpotatis, surkål, vegetarisk lasagne, avocadoröra, marinerade kronärtskockor, rödbetssallad.....så mycket gott på en och samma tallrik!



Alla brukar bli helt tok-mätta och rulla från de här träffarna. Denna gången förberedde jag mig på att "det kommer mer" och inte äta för mycket av maten. För det blir lika mycket sötsaker som mat. Och sötsakerna vill man ju inte tacka nej till.

Mitt bidrag blev en Laktiskladdkaka. Anledningen till det valet var att jag hittade en burk lakritspulver i mitt skafferi där bästföredatumet började närma sig. Nog ingen fara på det pulvret men jag började ju genast leta recept och hittade ett recept på en Lakritskladdkaka som dessutom var glutenfri enligt kvällens tema. Och LCHF. Det klingar ju bra när det gäller sötsaker. Som ni vet är ju inte jag mycket för dieter - mer för sötsaker:).

En riktigt maffig och tryffelliknande kaka som räcker till många då man endast orkar äta en smal bit. En god smak av lakrits. Servera med en klick grädde till.

Minimuffins med brynt smör och hasselnötsmjöl
Saffranspannacotta med björnbär som gifte sig fint:)
Min lakritspulverpudrade Lakritskladdkaka
Lakritskladdkaka
200 g 70% choklad
200 g osaltat smör
4 ägg
1 dl Stevia Strö
1 dl vispgrädde
3 msk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
  • Sätt ugnen på 225 g.
  • Vispa äggen fluffiga och vispa sedan ner sötningsströet en liten stund. 
  • Vispa ner vaniljsocker och lakritspulver. 
  • Smält smöret tillsammans med chokladen. Blanda ner grädden. Vispa ner chokladsmeten i äggsmeten och häll i springform.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt stå kallt några timmar innan servering. Pudra gärna över lite lakritspulver innan servering!

Ikväll åt vi en bit av denna "nyttiga" smarriga lakritskaka med lite turkisk yoghurt. Inte alls dumt!

tisdag 11 februari 2014

Trifle med hallon och vanilj

På fredag är det Alla Hjärtans dag. Det har ni väl inte missat? Kanske ett kommersiellt jippo men ganska gulligt ändå. Bry sig lite extra om dem man tycker om och laga lite extra god mat.

I lördags gjorde jag denna lilla dessert som går perfekt att förbereda och sedan bara "montera" när det är dags att servera. I botten någon form av kaka av cookie-typ. Jag hade ju bakat Sega Kola-och Havrekakor tidigare i veckan som jag la i botten. Därefter varvade jag med ett lager vaniljkräm och hallonkompott på toppen Receptet hittade jag i senaste numret av Hembakat där Mary bjöd på denna dessert med chocolate chip cookie i botten.


En Trifle till Alla Hjärtans dag?

Trifle med vanilj och hallon 2 port
2-3 kakor

Vaniljkräm
1 äggula
knappt 1/2 dl strösocker
1/2 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl standardmjölk
10 g smör

Hallonkompott
100 g frysta hallon
0,5 dl farinsocker
  • Hallonkompott: Värm hallon och socker i en kastrull på medelvärme. Hallonen ska bli varma och sockret ska smälta. Dra från plattan och låt svalna.
  • Vaniljkräm: Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Blanda mjölk och vaniljsocker i en kastrull och låt det koka upp. Dra av från plattan.
  • Blanda den varma mjölken med äggblandningen i kastrullen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa kraftigt på låg värme tills smeten tjocknat. 
  • Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Blanda tills allt blandat sig. Låt krämen kallna/svalna.
  • Krossa kakorna i botten av två glas. Dela upp vaniljkrämen över kakan och toppa med hallonkompotten. Servera med kärlek!

söndag 9 februari 2014

Tacopaj med kyckling

I fredags åt vi tacopaj. Inte en sån vanlig tacopaj som Johan brukar göra. Nä, denna gången blev det tacopaj med kyckling. Receptet hittade jag på bloggen Vardag.nu. Gjorde den inte så stark för att det skulle passa Oliver. Vi har en uppsjö med starka såser som vi kan ha till i stället. Tacokryddan blandade jag ihop själv. Känns onödigt att köpa när alla kryddor finns hemma som ska vara i. Servera med sallad och en välförtjänt god fredagsöl.



Tacokrydda
1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

  
Tacopaj med kyckling
Pajdeg
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kvarg
1 nypa salt


Fyllning
500 g kycklingfilé
Smör/olja att steka i
1 påse tacokrydda eller egen kryddblandning efter smak
4 tomater
(2 jalapeños)
2 dl riven ost
2 dl crème fraiche
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
  • Sätt ugnen på 225°. 
  • Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut i en pajform och ställ i frysen medan du fixar pajfyllningen. 
  • Tärna kyckling och stek tillsammans med tacokrydda. Tärna tomater, (hacka jalapeños) och blanda med ost, crème fraiche, ägg, pressad vitlök och peppar. 
  • Nagga pajdegen med en gaffel innan du förgräddar den mitt i ugnen i 10 min. 
  • Lägg kycklingen i botten av pajskalet och toppa med röran. Grädda tacokycklingpajen mitt i ugnen i ca 20 min.

Veckan som kommer blir matkassevecka. Denna gången testar vi en Barnkasse från Mathem.se. Ska bli spännande att jämföra med den kassen vi testat förut. Negativt så här långt är att detaljerna över vad som behövdes vara hemma kom först i dag. Lina skickade detta redan på fredagen. Men menyn för veckan ser trevlig ut!

lördag 8 februari 2014

En skön lördag

Vilken härlig lördag! Vi hade bestämt med några mammakompisar med familjer att vi skulle träffas idag. Planeringen började med pulkaåkning och grill och slutade med bara grill. Snön försvann lika snabbt som den kom och ersattes med regn. Tyvärr var mamma Louise sjuk men pappa och son hängde på tillsammans med en annan familj. Tre underbara ungar som tultade runt i skogen, letade efter en nyckelpiga, klättrade på stubbar och hittade massor av pinnar.

Konsten att få tre två-åringar på ett och samma foto
Gick ganska bra ändå...
Vi grillade korv vid en av de grillplatser som finns vid Skatås. Pappa Peter hade gjort egen korv som han bjöd på. Riktigt gott och jag blev sugen på att prova på det där med att göra egen korv.



Lite lätt frusna cyklade vi hem och satte igång ett långkok. Nästan fyra timmar lät jag ett kilo högrev koka sönder tillsammans med lite gottigheter. Sen åt vi det med mjuka tortillabröd, lite olika grönsaker och drack ett gott och dyrt vin till. Vinet kanske inte passade 100% till maten men vi tyckte att det var synd att en fin Amarone skulle stå och samla damm i barskåpet.  


Långkokt Chili 4 port
1 kg högrev
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
33 cl halvmörkt öl
1 chipotlechili
spiskummin
paprikapulver
salt och peppar
cayennepeppar
  • Hacka lök och vitlök och bryn i olja i en stekgryta.
  • Tärna köttet i 2x2cm tärningar. Bryn tillsammans med löken tills det fått fin färg.
  • Tillsätt öl, tomatpuré och kryddor efter tycke och smak. Koka upp och låt puttra i 2-4 timmar under lock. Ta bort locket den sista halvtimmen så att all vätska kokar bort. Mosa köttet med en gaffel/sked så det faller isär. Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med mjuka bröd, grönsaker, creme fraiche mm

Det är ju så förbaskat enkelt. Bara kött, kryddor och gott om tid. Krydda efter tycke och smak med smaksättningar som choklad, chili eller kaffe. En perfekt helgsysselsättning det där med långkok. Hacka lite grönsaker och gott bröd av nån sort. Klart!

torsdag 6 februari 2014

Sega Kola- & Havrerutor

I helgen fick jag tidningen Hembakat av min mamma. Hon prenumererar på den och varje gång jag bläddrar i den "hemma" så hittar jag många recept jag vill testa. I det senaste numret hittade jag dessutom en artikel om Amy som lagar och bakar det mesta med chili samt en artikel om Mary som i vanlig ordning bjöd på massa smaskiga recept och om hur en stroke förändrade hennes liv.

I går när jag var ledig testade jag två recept från tidningen: Grahamsrutor och Sega Kola- & Havrerutor. Johan tyckte att den ringlade chokladen på kakorna var pricken över i:et. Även på jobbet var de poppis.



Sega Kola- & Havrerutor
5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl råsocker
1,5 tsk bakpulver
3/4 dl ljus sirap
125 g smör, smält
1 ägg
25 g mörk choklad
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser och sirap i en bunke.
  • Tillsätt det smälta smöret och ägget. Blanda ihop till en smet.
  • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Kakan ska ha en gyllenbrun färg.
  • Låt kakan svalna lite innan du skär den i bitar med kniv. Ringla över den smälta chokladen.

tisdag 4 februari 2014

Älg Bolognese

Jag brukar alltid ha ett paket med skav i frysen. Perfekt snabblagad vardagsmat. Oftast blir det Viltmästarskav men senast köpte jag Älgskav. Kollade in lite recept på Polaricas hemsida och hittade ett på Älg Bolognese. Alla ingredienser fanns hemma (självklart ändrade jag lite på receptet...) och resultatet blev uppskattat av hela familjen.


Älg Bolognese 4 port
1 pkt Älgskav
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri, ca 150 g
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
4 msk tomatpuré
1 dl chilisås
2 msk torkad basilika
1 msk torkad timjan
 salt och peppar
  • Bryn skavet i en stekpanna. Dela med två gafflar så det blir små bitar.
  • Riv morot och rotselleri grovt. Hacka lök och riv vitlöken fint. Kärna ur och tärna paprikan fint.
  • Blanda grönsakerna, skav och resten av ingredienserna i en kastrull. Koka upp, lägg på lock och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter. Smaka av.
  • Servera med pasta och riven parmesanost.

söndag 2 februari 2014

En Foodie inspirerar

I helgen har vi ätit, fikat, åkt pulka, ätit, fikat, gjort snöbollar och hängt med mina föräldrar. Tanken var att vi skulle vara hos min syster och äta lördag kväll när våra föräldrar kom upp men lite kräksjuka kom i mellan. Det blev middag här istället och inspirationen hittade jag i gårdagens GP. För i deras lördagsbilaga "Två Dagar" har de en serie om Göteborgs gladaste matlagare - GP Foodie. Trevlig läsning speciellt denna helgen när de hamnat hos min bloggvän Kim/Tant Russin. Hon delade bla. med sig av sin Apa i garderoben och Pistagenötsöverbakade Torsk med Rödbetsrisotto. Torsken lät både enkel att tillaga och god. Taget!

Tyvärr blev risotton liiite i lösaste laget då jag utan att tänka mig för spädde med alldeles för mycket buljong. Men smaken blev god ändå och färgen röd och härlig. Istället för Västerbottenost använde jag en 24 månaders lagrad Allerum Prästost XO. Då de inte hade torskfilé i fiskdisken men istället fin torskrygg valde jag det. Pistagenötstäcket ovanpå var väldigt gott. Så tack Russinet för receptet!


Rödbetsrisotto med pistageöverbakad torsk 4 portioner
Risotto
150 g rödbeta
3 schalottenlökar (alt 1 liten gul lök)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 dl risottoris
2 dl vitt vin
ca 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1,5 dl riven västerbottenost (alt Allerum XO 24 mån Prästost)
salt och peppar

Fisk
4 bitar torskrygg el torskfilé, 150-200g/port
salt och peppar
1 dl grovhackade pistagenötter
1,5 dl riven västerbottenost (alt Allerum XO 24 mån Prästost)
  • Risotto  - Skala och grovriv rödbetan. Finhacka lök och vitlök.
  • Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt rödbeta och ris och låt fräsa med nån minut.
  • Häll på vinet och låt det koka in. Späd därefter med buljong, lite åt gången, låt vätskan koka in mellan varven. Rör då och då. Riset ska vara mjukt men ha lite tuggmotstånd och ha en lös konsistens. 
  • Smaka av med salt och peppar och rör ner osten. Servera direkt.
  • Fisk - Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnsfast form. Salta och peppar jämnstora bitar av fisken och lägg den i formen.
  • Blanda de hackade nötterna med osten. Strö över fisken.
  • Baka fisken mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 52 grader. Det tar ca 15 minuter.