Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 15 december 2015

Pepparkaksdrömmar

Precis som sin storebror låg bebisen kvar i magen tio dagar över tiden. Men nu är hon här. Söndagen den 6/12 kom en liten tjej till världen. Allt gick snabbt när det väl satte igång. 2,5 timme från det att vi kom in till lill-tejen tittade ut. Oliver har varit säker på att det skulle vara en tjej hela tiden. Jag fick en känsla av det mot slutet och Johan var säker på att det var en kille till. Lillasyster har ännu inget namn men vi jobbar på det....

Det är en snäll liten tjej som mest sover, äter och bajsar. På natten är det lite mer oroligt men jag klagar inte. Storebror är otroligt stolt och älskar sin lillasyster. Han klappar, kramar, hjälper till med blöjor mm. Underbart!



Nu när jag insett att hon gärna sover långa perioder vågar jag ta mig för lite mer saker. I dag bakade jag Pepparkaksdrömmar med hemmagjord pepparkakskrydda. Otroligt goda! Småkakor är både gott och enkelt att göra vilket passar mig perfekt.



Pepparkaksdrömmar
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
1½ msk pepparkakskrydda (färdig eller hemmagjord)


  • Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
  • Tillsätt olja, lite i taget.
  • Blanda hjorthornsalt och pepparkakskrydda med hälften av mjölet och rör ner i smeten. Arbeta sedan in resten av mjölet.
  • Rulla till bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  • Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter.

fredag 4 december 2015

Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Fortfarande ingen bebis. 8 dagar över tiden idag. Får se vad som kan tänkas hända i helgen...

Tre veckor har gått sedan jag slutade jobba nu och även om jag inte har riktigt samma tempo i kroppen känner jag mig lite uttråkad. Har ingen jättestor frys och därför är den konstant full till bristningsgränsen, annars hade jag nog bakat mer.  Men lite småkakor kan man ju baka och de har gått åt. Pepparkaksgrottor med lingonsylt var lagom sysselsättning. Dessutom gjorde jag egen pepparkakskrydda. Väldigt enkelt och användbart. Strö på yoghurt, koka med gröten,  Pepparkaksdrömmar eller Pepparkaksgrottor. 

Pepparkakskrydda
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika

Mortla kardemumman till ett pulver
Blanda med övriga kryddor
Förvara i en burk med lock.


Pepparkaksgrottor med Lingonsylt ca 20 st
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
ca 1 dl lingonsylt


Sätt ugnen på 175 grader
Rör samman smör, socker, vaniljsocker och pepparkakskryddor till en slät kräm.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och arbeta ner i smörkrämen.
Placera ut 20 st bakformar på en plåt. 
Rulla degen och dela den i 20 delar. Rulla till bollar och lägg dem i formarna. Tryck en liten grop i varje boll med fingret. Fyll med en klick lingonsylt.
Grädda mitt i ugnen 12-14 minuter. Låt svalna före servering.
Förvara i tätsluten burk, gärna i frysen.