Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 29 maj 2016

Sparrispaj med ramslök och bacon


Det har varit lite varannandagsväder men kommande vecka ser ut att bli varm och härlig sommarvärme. Då blir man ju sugen på lite lättare maträtter. Jag försöker veckoplanera men det slutar oftast med att jag köper lite gott och blandat och trollar ihop nåt. Ibland blir det riktigt gott till och med. Som tex denna pajen som jag gjorde i veckan. En paj med sparris, en bit lagrad ost, lite ramslök som följt med från Skåne... Gott! Pajen åt vi ljummen med sallad och stekt bacon.




Sparrispaj med ramslök och bacon
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 knippe grön sparris
ramslök eller purjolök
ca 2 dl lagrad ost, tex Allerum XO Prästost
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar

1 pkt bacon till servering
  • Blanda ihop pajdegen. Tryck ut i en pajform. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
  • Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 225 grader 10 minuter.
  • Skär av det hårda längst ner på sparrisen. Koka i saltat vatten i ca 2 minuter. 
  • Riv osten och lägg i botten på pajskalet. Strimla ramslök/purjolök och lägg ovanpå osten. Lägg sparrisen i ett fint mönster. Är de för långa så skär av dem och strimla de kapade bitarna och lägg i pajen. 
  • Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajen. Grädda i ca 30 minuter.
Låt pajen stå till sig lite innan du sätter tänderna i den. Paj är oftast som godast dagen efter. Servera sparrispajen ljummen med strimlad stekt bacon och en god sallad. 


1 kommentar:

Mittgodastefinaste sa...

Ramslök är så gott! Den där pajen såg supergod ut! Tack för inspiration!

//Jenny