Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 18 december 2016

Lakritsknäck

Jag har inte gjort speciellt mycket julgodis i år. Det har blivit mer kakor. Någon ska ju äta upp det också, brukar jag tänka. Då vi inte firar jul hemma så blir det ett baxande och kånkande med allt. Det är tillräckligt med grejer som ska med ändå.

Lakrits är ju en favoritsmak och de senaste åren har jag gjort Lakritsknäck eller Lakritskola i olika varianter. I år blev det knäckvarianten som jag toppade med hockeypulver innan vi åt dem. Det gjorde dem inte mindre goda, ska jag tala om. Knäck tar en liten stund att koka med är ganska enkelt om man använder termometer. Då får man bäst resultat.

Lakritsknäck ca 40st
ca 10 st turkisk peppar (snåla inte!)
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk smör
hockeypulver

  • Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka upp, rör om då och då och koka tills termometern visar 122 grader. Det tar ca 30 minuter.
  • Rör ner smöret och de krossade karamellerna. 
  • Fördela smeten i formar och förvara svalt. 
  • Strö över hockeypulver före servering 



1 kommentar:

Pernilla sa...

jag har aldrig riktigt förstått grejen med knäck, fast det är nog för att jag aldrig någonsin lyckats med knäck... ska det vara som kola i konsistensen? eller mjukare?
nåja, nu har jag ett helt år på mig att tänka på om jag ska göra knäck till nästa jul eller ej ;)