Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 18 april 2017

Citronpaj

Följer man "Lindas Bakskola" i sociala medier vill man bara baka bröd och kakor hela tiden. Men det går ju inte. Jag Önskar att jag hade mer tid till det men någon måste ju äta upp allt nybakat också. Så därför passar jag på när jag är hemma hos mina föräldrar, för i Skåne fikar man mest hela tiden. Elvakaffe, trefika och kvällskaffe.

Nu i påsk bakade jag en Citronpaj som var riktigt fräsch och god, perfekt som dessert efter Påskdagens lammstek till middag. Pajen serverades med vispad grädde, jordgubbar och lite godis. Receptet hittade jag hos Lindas Bakskola/Tidningen Hembakat. Jag minskade något på citronerna till skal från en och saft från en och en halv. Blev tillräckligt syrligt och gott.

Citronpaj
Citronpaj
Botten:
125g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
en nypa flingsalt

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och skal

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen i ca 10 minuter.
  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk därefter ugnen till 180 grader.
  • Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke (för hand). Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.
  • Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt pajen kallna och därefter stelna i kylen minst 1 timme innan servering. 
  • Servera med grädde.

Bara att sätta tänderna i denna godbit

Inga kommentarer: